VINTERMOSSEN

Denna vackra första september dag samlades vi vid Röda Stubben nära Hammarbacken och åkte sedan upp till Vintermossens by i Ljusnarsbergs kommun. Vi var drygt 20 personer som samlades i Leni och Lars-Ove Steens trädgård. Föreningen dukade upp kaffe och Leni berättade om Vintermossens historia från den finska invandringen i början av 1600-talet till 1900-talets byinnevånare. Även Stig Grund och Gösta Bergman berättade minnen från byn. Leni Steen berättar

Sedan fortsatte vi upp till Stig Grunds gård för att titta på den gamla smedjan som Stigs morfar Fredrik Wester byggtBälgen i smedjan är nog unik, den är byggd av två träkar med skinn fastnitat i över och underkant. I taket hänger handtaget som man manövrerade bälgen med och fick in luft i ässjan till vänster.

Fredrik Wester med dottersonen Bertil Grund vid smedjan omkring år 1941

I ett av Stigs uthus serverade föreningen älgkorv med bröd, Stefan Helsing visade bilder från byn och berättade även lite om sina finska anfäder i Vintermossen.

Därefter åkte vi upp till Norra Bergtorp för att sedan gå upp till tornet på Mackarsberg för att se den fin utsikten.

Tornet på Mackarsberg

Vy över Salbosjön och Ljusnarn (bild från ett tidigare besök)

Ett stort tack till er alla som var med denna sköna och avkopplande dag, vi hoppas att vårt samarbete kan utvecklas då bygdens historia har mycket gemensamt, vi i Vintermossen och Hammarbacken.